Ga naar hoofdinhoud

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland.

Hoe vaak komt prostaatkanker voor?

Het aantal nieuwe patiënten met prostaatkanker per jaar (incidentie) is in de afgelopen 25 jaar gestegen van ruim 4.000 in begin jaren negentig naar ongeveer 13.500 in 2021.

Op welke leeftijd komt prostaatkanker voor?

Veel mensen denken dat prostaatkanker alleen op oudere leeftijd voorkomt. Toch is bijna de helft van de mannen onder de 70 jaar wanneer ze de diagnose krijgen. Bijna 10% van de mannen is zelfs jonger dan 60 jaar.

Aantal sterfgevallen per jaar

Elk jaar sterven in Nederland ongeveer 3.000 mannen aan prostaatkanker (in 2020 waren dat er 3.003). Dit aantal is vergelijkbaar met de sterfte bij vrouwen aan borstkanker.

Overleving prostaatkanker

  • 5 jaar na het stellen van de diagnose is gemiddeld 90% van de mannen nog in leven.
  • Na 10 jaar is gemiddeld nog 80% van de mannen in leven. Voor uw vooruitzichten is het belangrijk om te weten welk stadium prostaatkanker u hebt. Dat hoort u van uw arts.
  • Van de mannen bij wie gelokaliseerde prostaatkanker is vastgesteld, dus niet is uitgezaaid, is na 10 jaar nog meer dan 90% in leven.
  • Is de prostaatkanker bij diagnose wel uitgezaaid en zijn er ook uitzaaiingen op afstand, dan is na 10 jaar nog ongeveer 25% van de mannen in leven.

Let op: deze overleving geldt alleen als u dit stadium prostaatkanker had bij de eerste diagnose. Het stadium kan veranderen tijdens uw ziekte, bijvoorbeeld als er later uitzaaiingen ontstaan. 

Bespreek uw vragen over de overleving met uw arts

Wilt u weten wat uw vooruitzichten zijn of hebt u vragen? Bespreek deze dan met uw arts.

Actuele cijfers over hoe vaak prostaatkanker voorkomt, bij welke leeftijdsgroep prostaatkanker het vaakst wordt vastgesteld en de overleving van prostaatkanker vindt u op kanker.nl.

Ga naar de cijfers over prostaatkanker >>

Cijfers over de gevolgen van (het leven met) prostaatkanker

Prostaatkanker kan lichamelijke en emotionele gevolgen hebben, zoals vermoeidheid of seksuele problemen.

Lees hier hoe vaak deze klachten voorkomen >>

Back To Top