Skip to content

Mannen boven de 50 jaar hebben een verhoogde kans op prostaatkanker. Met een bloedonderzoek kunt u nagaan of u een verhoogde PSA-waarde en dus mogelijk prostaatkanker heeft.

Klachten

Prostaatkanker groeit meestal (erg) langzaam en geeft weinig klachten, zeker in het begin. Daarom merken de meeste mannen niet dat zij prostaatkanker hebben.

Omdat de prostaat bij veel mannen na hun 30e wat groter worden, kunnen er bij sommige mannen plasklachten optreden. Een vergrote prostaat of plasklachten betekent niet dat iemand prostaatkanker heeft of krijgt.

Signalen van, meestal onschuldige, prostaatproblemen zijn:

  • Urinestraal minder krachtig
  • Niet goed kunnen beginnen met plassen
  • Meer aandrang en steeds weer moeten plassen
  • Vaker moeten plassen met minder drang en weinig urine per keer
  • Nadruppelen en ongewenst urineverlies
  • Nachtelijk plassen
  • Een branderig gevoel bij het plassen
  • Gevoel hebben dat de blaas niet leegkomt
  • Bloed in de urine of sperma
  • Pijn in de schaamstreek

Herkent u één of meerdere symptomen? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen. Afhankelijk van de klachten zal de huisarts met u overleggen of een vervolgtraject gewenst is, wat dat voor u inhoudt en of het afnemen van een PSA-test verstandig kan zijn. De huisarts bepaalt ook -in overleg met u – of u mogelijke naar een uroloog wordt doorverwezen.

Wanneer prostaatkanker is uitgezaaid naar de botten kunt u wel klachten hebben, bijvoorbeeld rugpijn.

Individueel vroegonderzoek naar prostaatkanker in de volksmond ‘een PSA-test’

Vanaf de leeftijd van 50 jaar hebben mannen een verhoogd risico op prostaatkanker.
De Prostaatkankerstichting vindt het belangrijk dat iedere man vanaf 50-jarige leeftijd hiervan op de hoogte is en ook weet dat vroegonderzoek door de huisarts mogelijk is.

Draagvlak voor individueel vroegonderzoek

Ook een toenemend aantal huisartsen, urologen en radiologen bepleit individuele vroegdiagnostiek bij mannen vanaf 50-jarige leeftijd. Het verhoogt de kans om prostaatkanker in een eerder stadium van de ziekte op te sporen en zo nodig tijdig te behandelen, vooral bij mannen met een belaste familieanamnese.

Een geïnformeerde keuze maken

Het is belangrijk dat een man zich goed laat informeren over de voor- en nadelen van individueel vroegonderzoek naar mogelijk prostaatkanker. Zowel voor deze voorlichting als voor het onderzoek zelf kan een man bij de huisarts terecht. Het is belangrijk dat de huisarts laat weten dat een man na geïnformeerd te zijn, zelf het besluit neemt of hij het onderzoek wel of niet wil.

Ook op Thuisarts.nl is informatie te vinden evenals de Keuzehulp ‘Testen op prostaatkanker’.

Lees verder bij onderzoek en diagnose

Lees meer over wel of geen PSA meting bij gezonde mannen van 50+

Wilt u meer informatie?

Download een van onze folders. Of wilt u het graag op papier hebben? Dat kan ook!

Back To Top