Skip to content

Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat. De medische term voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. De prostaat is onderdeel van de voortplantingsorganen van de man. De prostaat ligt onder de blaas, net voor de endeldarm. Door prostaatkanker verandert de structuur van de klierbuisjes. Een arts kan deze verandering soms opmerken: de prostaat voelt dan harder aan.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ongeveer 14.000 mannen in Nederland deze diagnose.

Vooruitzichten bij prostaatkanker

De vooruitzichten bij prostaatkanker hangen af van de leeftijd en of er uitzaaiingen zijn. De vooruitzichten van prostaatkanker die niet is uitgezaaid, zijn meestal gunstig. Bijna alle mannen die geen uitzaaiingen hebben, zijn na vijf jaar nog in leven.

Bekijk de overlevingscijfers van prostaatkanker op kanker.nl.

De prostaat

De prostaat is een klein orgaan dat onder de blaas ligt, rondom de urinebuis. Het hoort bij de mannelijke voortplantingsorganen. De klierbuisjes in de prostaat maken prostaatvocht. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht naar buiten via de plasbuis. De prostaat heeft de vorm en grootte van een kastanje.

Bekijk ook deze video met uitleg over de prostaat:

Klachten

Prostaatkanker groeit meestal langzaam en geeft vaak geen duidelijke klachten. Daarom merken de meeste mannen niet dat ze prostaatkanker hebben. Als de tumor in de prostaat verder gegroeid is, kunnen klachten ontstaan.

Lees verder >>

Oorzaken

Er is geen duidelijke oorzaak van prostaatkanker bekend. Er zijn wel een aantal factoren die het risico op prostaatkanker vergroten, zoals leeftijd en een ongezonde leefstijl. Soms is er een erfelijke aanleg. Dat is zo bij ongeveer 5 tot 10 van de 100 mannen met prostaatkanker.

Er zijn ook misverstanden over de oorzaak van prostaatkanker. Prostaatkanker wordt niet veroorzaakt door soa’s. Het is ook niet besmettelijk.

Lees verder >>

Uitzaaiingen van prostaatkanker

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kankercellen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam verder groeien.

Prostaatkanker groeit langzaam en zaait vaak niet uit, of pas na jaren. Als er uitzaaiingen zijn, is dat meestal in de botten of de lymfeklieren.

Lees meer uitzaaiingen van prostaatkanker op kanker.nl.

Lees verder via kanker.nl/prostaatkanker of direct naar ‘Wat is prostaatkanker’.

Wat is prostaatkanker?

Deze video legt uit wat prostaatkanker is, wat de oorzaken zijn en hoe u het kunt herkennen.

Wilt u meer informatie?

Download een van onze folders. Of wilt u het graag op papier hebben? Dat kan ook!

Back To Top