skip to Main Content

Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat. De medische term voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. De prostaat is onderdeel van de voortplantingsorganen van de man. De prostaat ligt onder de blaas, net voor de endeldarm. Door prostaatkanker verandert de structuur van de klierbuisjes. Een arts kan deze verandering soms opmerken: de prostaat voelt dan harder aan.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mannen in Nederland deze diagnose. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt ooit in zijn leven prostaatkanker.

Klachten

Prostaatkanker groeit meestal langzaam. De meeste mannen hebben in het begin van de ziekte geen symptomen. Klachten ontstaan pas in een later stadium.

Oorzaken

Het is niet te zeggen wat prostaatkanker veroorzaakt. Een aantal risicofactoren lijken een rol te spelen, zoals leefstijl en een erfelijke aanleg.

Uitzaaiingen

Kanker kan uitzaaien en prostaatkanker dus ook. Als prostaatkanker uitzaait, is dat in eerste instantie meestal naar de lymfeklieren in de onderbuik of naar de botten.

Lees verder via kanker.nl/prostaatkanker of direct naar ‘Wat is prostaatkanker’.

Wilt u meer informatie?

Download een van onze folders. Of wilt u het graag op papier hebben? Dat kan ook!

Back To Top