Ga naar hoofdinhoud

Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat. De medische term voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. De prostaat is onderdeel van de voortplantingsorganen van de man. De prostaat ligt onder de blaas, net voor de endeldarm. Door prostaatkanker verandert de structuur van de klierbuisjes. Een arts kan deze verandering soms opmerken: de prostaat voelt dan harder aan.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ongeveer 13.000 mannen in Nederland deze diagnose. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt ooit in zijn leven prostaatkanker.

De prostaat

De prostaat is een klein orgaan dat onder de blaas ligt, rondom de urinebuis. Het hoort bij de mannelijke voortplantingsorganen. De klierbuisjes in de prostaat maken prostaatvocht. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht naar buiten via de plasbuis. De prostaat heeft de vorm en grootte van een kastanje.

Bekijk ook deze video met uitleg over de prostaat:

Klachten

Prostaatkanker groeit meestal langzaam. De meeste mannen hebben in het begin van de ziekte geen symptomen. Klachten ontstaan pas in een later stadium.

Lees verder >>

Oorzaken

Het is niet te zeggen wat prostaatkanker veroorzaakt. Een aantal risicofactoren lijken een rol te spelen, zoals leefstijl en een erfelijke aanleg.

Lees verder >>

Uitzaaiingen

Kanker kan uitzaaien en prostaatkanker dus ook. Als prostaatkanker uitzaait, is dat in eerste instantie meestal naar de lymfeklieren in de onderbuik of naar de botten.

Lees verder via kanker.nl/prostaatkanker of direct naar ‘Wat is prostaatkanker’.

Wat is prostaatkanker?

Deze video legt uit wat prostaatkanker is, wat de oorzaken zijn en hoe u het kunt herkennen.

Wilt u meer informatie?

Download een van onze folders. Of wilt u het graag op papier hebben? Dat kan ook!

Back To Top