skip to Main Content

Heeft u castratieresistente prostaatkanker met uitzaaiingen in de botten? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor behandeling met radioactief radium-223.

Radium-223

Radioactieve stoffen geven straling af. In het lichaam wordt radium-223 vooral in het skelet opgenomen. Zo worden de uitzaaiingen in de botten van binnenuit bestraald.

Radium-223 wordt toegediend met injecties. U krijgt iedere 4 weken een infuus, in totaal 6 keer. Ongeveer 1 week voor iedere behandeling worden uw bloedwaarden gecontroleerd.

U kunt alleen met radium-223 behandeld worden als u uitzaaiingen heeft in de botten, maar niet in andere delen van het lichaam. Ook moet uw conditie goed genoeg zijn om de behandeling van 6 maanden goed te doorstaan.

Behandeling met andere radioactieve stoffen zoals samarium, rhenium of strontium worden gegeven als ondersteunende behandeling voor bestrijding van pijn in de botten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat radium-223 prostaatkanker zodanig kan afremmen dat de gemiddelde levensduur toeneemt en de kans op complicaties in botten afneemt. Daarom heeft de behandeling met radium-223 het doel om de levensduur te verlengen en tegelijk de kwaliteit van leven te verbeteren.

Castratieresistentie prostaatkanker

De meeste prostaatkankers reageren binnen 1 tot 3 jaar niet meer op hormonale therapie. De tumor is resistent geworden voor hormonale therapie. Het PSA gaat weer stijgen. Artsen spreken van castratieresistente prostaatkanker, afgekort CRPC.

Verloop van de behandeling

Behandeling met radium-223 vindt plaats op de polikliniek van de afdeling nucleaire geneeskunde. Eerst wordt u gewogen. De dosis radium-223 is namelijk afhankelijk van uw lichaamsgewicht. Dan krijgt u een infuus. Een nucleair geneeskundige dient de radioactieve vloeistof toe. Daarna wordt het infuus nagespoeld. De hele behandeling duurt ongeveer 1 uur.

U kunt iemand meenemen naar de behandeling, maar in geen kinderen en zwangere vrouwen in verband met de straling.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u naar huis. Als u pijn in de botten heeft, dan is het mogelijk dat deze pijn in het verloop van de behandeling afneemt. Het kan een paar weken duren voordat u een afname van de pijn in de botten ervaart.

De radioactieve straling komt nauwelijks buiten uw lichaam. Daarom kunt u gewoon contact hebben met andere personen. Wel zijn er enkele leefregels die u moet opvolgen, zoals zittend plassen. Op de polikliniek krijgt u hier meer informatie over.

Bijwerkingen

Behandeling met radium-223 kan de volgende bijwerkingen geven:

  • lichte diarree, misselijkheid of braken
  • toename van de pijn in de botten 3 dagen na de behandeling. Bespreek met uw arts of u extra pijnstillers kunt nemen.
  • neem contact op als u meer bloedt dan normaal na een verwonding, een abnormale bloeduitstorting heeft of koorts krijgt
Back To Top