Resultaat na aanpassing leefstijl – Het verhaal van Hans

Door uitgezaaide prostaatkanker (Gleason-score 7) had ik eind 2016 een PSA van 90, genezing was onmogelijk. Over die zware periode schreef ik eerder in Nieuws 29, december 2018.

Om de slechte cellen te bedwingen kreeg ik de relatief milde hormoonblokker Bicalutamide voorgeschreven. De ‘echte’ hormoonkuur (met chemo) zou dan later nog kunnen. Mijn levensstijl veranderde ik rigoureus, werd (samen met mijn vrouw) vegetariër en ging (steeds meer) wandelen. Veel steun had ik van lotgenoot en nu vriend Ludo. Over onze bijzondere band en levensstijl schreven we samen een artikel in Nieuws 32, oktober 2019*1. Door de bicalutamide (150 mg) daalde de PSA, maar bleef tussen de 30-40. Ik vreesde voor nieuwe uitzaaiingen. Dan toch de hormoonbehandeling en chemo? Of waren er nog andere mogelijkheden? Ik las over een radiologisch professor in het UZGent. Hij probeert bij (beperkt) uitgezaaide prostaatkanker met bestraling de start van de hormoontherapie uit te stellen. Mijn interesse was gewekt en heb hem na overleg met mijn arts in het RadboudUMC gemaild. Ook mijn zorgverzekeraar ging akkoord.

Afspraak in Gent

Vanuit Gent reageerde men direct, er werd een afspraak gemaakt voor eind 2018. Samen met mijn vrouw en broer (altijd fijn als hij meeluistert en vragen stelt) zijn we naar Gent gereden. De professor opteerde voor bestraling van de prostaat en de (kleine) uitzaaiingen. Alleen de prostaat kon ook maar vond hij minder effectief. De professor stelde toch direct een hormoonbehandeling met injecties Firmagon voor. Door het lezen van ervaringsverhalen was ik daar niet blij mee: Firmagon is zeker heel snel en effectief, maar kan nare bijwerkingen hebben. De bestraling zou toch de hormoonbehandeling uitstellen? Tijdens een telefonisch overleg kon hij mij niet overtuigen, in mijn ogen was het bestralen al fors, waarom dan toch die hormoonspuiten? Na overleg met vrouw en broer heb ik de afspraak geannuleerd.

De bestraling zou toch de hormoonbehandeling uitstellen?

Enige tijd later kwam mijn eigen arts met verrassend nieuws, door nieuw internationaal wetenschappelijk onderzoek ( Stampede studie*2 ) kan ook bij (beperkt) uitgezaaide prostaatkanker bestraling van de prostaat een aanzienlijke verhoging van de levensverwachting geven. Zij had de radioloog in het RadboudUMC bereid gevonden mij te behandelen. De bicalutamide bleef. De gedachte hierachter was dat bestraling de cellen zou doden of beschadigen en dat deze zich door de hormoonblokker niet zouden herstellen. Februari – maart 2019 volgden 20 bestralingen van de prostaat met een lage dosis, 2,75 Gy per keer*2. De radioloog vond dat voldoende. Het bestralen van de uitzaaiingen vond ze te riskant. Vooraf zijn tatoeagepunten en inktlijnen op mijn lichaam aangebracht om de juiste ligging te bepalen ten opzichte van de apparatuur. Om schade aan de darmen te voorkomen werd telkens een ballonnetje ingebracht. Mijn taak was om mijn blaas gevuld te houden zodat die ook zo weinig mogelijk schade op zou lopen.

Verbluffend effect

Een week na de eerste bestralingen werd ik vermoeid en werd plassen bijzonder pijnlijk. Vooral ‘s nachts leek mijn urine wel kokend en werd mijn blaas ook ‘ongeduldig’. Het effect was verbluffend: een maand na de bestralingen was mijn PSA nog 18, na een paar maanden 5 en in oktober zelfs 2,6. De bijwerkingen waren al lang weg. Half januari 2020 was de PSA 2,06. Toch is mij duidelijk dat de kanker niet verslagen is. Iets zit nog PSA te ‘zenden’. Wat te doen als het weer gaat stijgen? Geen idee, dat zien we dan wel. Over drie maanden weer op controle*4.

Ik ga door met gezond eten en veel wandelen/ bewegen. Mijn leefstijl helpt bij het verdragen van medicatie en bijwerkingen en helpt voor een goede kwaliteit van leven en misschien zelfs voor een langer leven. Mijn tip: lees en praat erover. Zoek een arts die je begrijpt. Leef gezond. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds www.wkof.nl weet alles over een goede leefstijl. Heb je vragen over dit verhaal of wil je jouw eigen ervaringen delen? Stuur me dan een mailtje via de redactie.

Hans Overbeeke

*1 beide artikelen staan ook op de website van de Prostaatkankerstichting.
*2 zie hierover bijvoorbeeld Stichting DUOS ’Bestraling prostaat geeft betere overleving’ d.d. 23 oktober 2018
*3 bij mij totaal dus 55 Gy. Op de site Prostaat.nl wordt bij niet uitgezaaide prostaatkanker uitgegaan van totaal 68 Gy verdeeld over 35 behandelingen. Het Maasstadziekenhuis gaat zelfs uit van totaal 78 Gy verdeeld over 34 tot 39 behandelingen (zie: ’Beslissingswijzer bij niet uitgezaaide prostaatkanker’). Alles dus bij niet-uitgezaaide prostaatkanker, over radiotherapie bij uitgezaaide prostaatkanker heb ik nauwelijks informatie kunnen vinden
*4 bij de controle in april was de PSA nagenoeg onveranderd (2,1). Ik hoopte op een lagere waarde. Maar gedroomd van een slechtere. Het laagste punt is kennelijk bereikt. Over drie maanden weer een check.