Samenwerken voor een betere palliatieve zorg

Elke patiëntenervaring helpt

De palliatieve zorg is nog altijd volop in ontwikkeling. Zorgprofessionals en wetenschappers ontwikkelen nieuwe aanpakken om patiënten en naasten te ondersteunen. De betrokkenen zelf hebben de belangrijkste rol in deze vernieuwing. Kees Gosens en Bep Kalse – allebei kankerpatiënt – vertellen over hun ervaringen bij de ontwikkeling van Oncokompas. Kees Gosens is ook vrijwilliger bij ProstaatKankerStichting.nl.

“Lotgenotencontact is voor mij een belangrijke drijfveer om mee te werken aan Oncokompas. Ik wil graag mijn ervaringen inbrengen én van anderen horen hoe zij met hun situatie omgaan.” Voor Kees Gosens, die prostaatkanker heeft, biedt het ICT4PAL-project van Amsterdam UMC een mooie gelegenheid andere patiënten te ontmoeten. En om als ervaringsdeskundige te kunnen meewerken aan vernieuwingen in de palliatieve zorg. “Het is goed als direct betrokkenen de wetenschap kunnen helpen bij het ontwikkelen van een instrument als Oncokompas.”

Lees het artikel over patiëntenparticipatie in onderzoek >>

Uit: Magazine Pal voor u, oktober 2018