Skip to content

Veel mensen hebben het idee dat suiker de tumor voedt, en dat ze daarom geen suiker moeten nemen. Maar is dat wel zo? Moet je suiker laten staan, of kun je toch af en toe zoetigheid nemen? Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds legt uit hoe het zit.

Wat is suiker?

Suiker behoort tot de groep koolhydraten, net als zetmeel en vezels. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam.

Van nature komt suiker voor in suikerriet en suikerbiet. Hieruit wordt kristalsuiker gemaakt. Dit is suiker zoals je het kent uit de suikerpot, dit wordt ook wel geraffineerde suiker genoemd. Van nature komt suiker ook voor in melk en melkproducten (melksuiker oftewel lactose), fruit en vruchtensappen (vruchtensuiker oftewel fructose) en honing (fructose en glucose).

Alle soorten suiker worden net als alle andere koolhydraten in het lichaam afgebroken tot glucose, wat vervolgens wordt opgenomen in het bloed en vervoerd naar plekken waar het nodig is. Suiker uit de suikerpot wordt sneller opgenomen in het bloed dan suikers uit volkorenproducten.

Kristalsuiker

Suikerrijke dranken van invloed op het ziekteverloop?

Er zijn enkele studies gedaan met mensen met kanker. Hierbij werd een relatie gevonden tussen het drinken van meer suikerrijke dranken en een grotere kans op overlijden aan of de terugkeer van kanker. Dit effect werd vooral gezien bij mensen met overgewicht. Daardoor konden onderzoekers niet zeggen of het gevonden effect wordt veroorzaakt door de suiker of door het overgewicht. Andere oorzaken zouden ook nog mogelijk zijn, zoals te weinig lichaamsbeweging, wat bijdraagt aan het ontwikkelen van overgewicht.

Is het eten van suiker bij kanker slecht?

Er is nu geen reden om helemaal te stoppen met het eten van suiker als je kanker hebt.

Het is wél verstandig om het eten van suiker en suikerrijke producten te beperken. Door veel suiker te eten of te drinken kan je gemakkelijk zwaarder worden. Als je kanker hebt kan overgewicht het ziekteproces verslechteren en de kans op het ontwikkelen van een nieuwe tumor vergroten. Dat zijn wel goede redenen om te minderen met suiker.

Gezonde koolhydraten

Kun je zonder suiker?

Suiker uit de suikerpot en zoete producten waaraan suiker is toegevoegd kun je zonder problemen laten staan. Deze producten leveren alleen energie, maar geen andere nuttige voedingsstoffen.

Andere suikers en koolhydraten heb je wel nodig. Iedere cel in ons lichaam heeft glucose nodig om te groeien en te functioneren. Wanneer je te weinig koolhydraten eet, zal het lichaam op een andere manier voor voldoende glucose zorgen. Hiervoor gaat het lichaam eiwitten gebruiken. Dat kan eiwit uit ons eten zijn, maar ook eiwit van ons eigen spierweefsel. Te weinig glucose in het bloed leidt op deze manier tot afbraak van spieren, waardoor de conditie en de kracht van het lichaam achteruitgaan.

Bovendien leveren producten met koolhydraten zoals fruit, volkorenbrood, granen, bonen en melk(producten) naast koolhydraten veel andere belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. De glucose uit deze producten komt bovendien langzaam vrij. Kies daarom vooral voor deze producten. Deze passen in een gezonde voeding.

Als je onbedoeld afvalt of een slechte eetlust hebt door de ziekte of behandeling kan het wel goed zijn om meer suiker te nemen om een gezond gewicht te behouden. Bespreek dit met je behandelend arts of diëtist.

Meer informatie over voeding en kanker?

Voedingenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op deze website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker en voeding tijdens en na de behandeling van kanker. De antwoorden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaring van professionals. Ook vind je op de site recepten voor bij smaakveranderingen.

Back To Top