skip to Main Content

Het werkterrein van de uroloog

Wij van de PKS zijn altijd bezig met de prostaat. Onze uroloog ook. De prostaat is echter maar een klein onderdeel van het werkgebied van de uroloog. Over wat de uroloog nog meer doet spraken wij met Dr. Sigrun Langbein, sinds 2008 uroloog in het Zaans Medisch Centrum (ZMC).

Zijn er net zoveel mannen als vrouwen patiënt?

Langbein: ‘nee, die verhouding ligt bij onze afdeling op ongeveer 60% mannen en 40% vrouwen. Dat heeft er alles mee te maken dat wij inmiddels heel gespecialiseerd zijn: twee urologen houden zich voornamelijk bezig met vrouwen die last van urologische problemen hebben en twee andere urologen houden zich met name bezig met prostaatklachten en prostaatkanker. Met als gevolg dat ongeveer de helft van ons werk uit prostaatproblemen bestaat’.

Waaruit bestaat de andere helft dan?

‘In de nieren hebben we met nierstenen te maken en met infecties, afvloedbelemmeringen, tumoren en cysten. In de blaas veel met blaasontsteking, blaasstenen, blaastumoren en bijzondere vormen van blaasaandoeningen zoals interstitiële cystitis of overactieve blaas. En blaasklachten komen juist weer vaker voor bij vrouwen. Er komen veel pijnklachten ter behandeling op de urologie. We behandelen ook teelbalkanker.

Maar we doen desondanks niet echt alles van het urineweg circuit. Het is zo gegroeid dat de bijnieren tot het werkgebied van de internist horen, vaginale klachten komen bij de gynaecoloog en dialyse valt onder de nefroloog.

Maar het komt ook voor dat een dialyse patiënt toch weer bij de uroloog in zicht komt, bijv. als er sprake is van cysten in de nieren of bij de voorbereidingen voor een transplantatie’.

Wat is er zo leuk aan het werk van de uroloog?

‘Het allerleukste is dat wij vaak in staat zijn om het probleem op te lossen, we doen niet veel aan symptoombestrijding. Bovendien is het mooi dat we een grote variëteit aan patiënten behandelen: Zowel jong als oud, zowel mannen als vrouwen, zowel niet kwaadaardige aandoeningen als oncologische problemen. Het is ook een vak waarin heel veel ontwikkeling zit gedurende de afgelopen jaren’.

Waarin onderscheidt zich het ZMC bij prostaatbehandelingen?

‘Sinds een jaar passen wij bij plasklachten die het gevolg zijn van prostaatvergroting als één van de vier centra in Nederland de Uro-lift toe. Dan verruimen wij de plasbuis door de aangegroeide prostaat opzij te trekken en met ankertjes/haakjes vast te zetten in het omringende weefsel. Die haakjes vormen geen enkele belemmering voor toekomstig noodzakelijke behandelingen, ook een MRI wordt er niet door gehinderd. Een belangrijk voordeel van de Uro-lift is dat deze met een roesje in dagopname kan worden toegepast en dat de seksuele functie niet wordt belemmerd. De meer gebruikelijke TURP ingreep voor het verminderen van deze plasklachten wordt bij ons vaak door de Uro-lift methode vervangen.

Wanneer de plasbuisvernauwing niet door de prostaat wordt veroorzaakt dan passen wij andere technieken toe, zoals de Otis of Sachse open urethra chirurgie.

Verder hebben wij met de neuromodulatie een alternatieve behandeling in huis om patiënten met ondragelijke aandrangklachten te kunnen helpen. Als de patiënt continu naar de WC moet rennen en dan nog vaak te laat is, beperkt dat de kwaliteit van leven behoorlijk. Dus er zijn voldoende oplossingen voor beschikbaar.

Tot enkele jaren geleden voerden wij in het ZMC ook HIFU behandelingen uit. Zowel voor primaire focale therapie als voor salvage therapie na recidief. Vanwege de totale vernieuwing van het ziekenhuis zijn wij daar tijdelijk mee gestopt, maar binnen afzienbare tijd zullen wij weer opnieuw HIFU operaties kunnen aanbieden. Helaas nog altijd niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar wel beschikbaar voor patiënten die de kosten voor eigen rekening nemen”.

Kortom: urologie – een veelzijdig beroep, uitdagend, maar ook bevredigend.

Back To Top