Vacature lid kwaliteitsgroep met aandachtsgebied behandelrichtlijnen

De organisatie
De Prostaatkankerstichting behartigt de belangen van prostaatkankerpatiënten en hun naasten. De stichting, een van de grootste kankerpatiëntenorganisaties in Nederland, is sterk groeiend en telt op dit moment meer dan 3000 donateurs. De stichting maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.

De kwaliteitsgroep binnen de organisatie ondersteunt, gevraagd en ongevraagd, het bestuur van de Prostaatkankerstichting. De kwaliteitsgroep bestaat uit 6 leden, allen vrijwilliger, met elk een eigen aandachtsgebied. Zij worden ondersteund door drie betaalde medewerkers (bestuursondersteuning, communicatie en kwaliteit van zorg). Het streven is dat wat betreft kennis en achtergrond de kwaliteitsgroep een afspiegeling is van zoveel mogelijk disciplines binnen de gezondheidszorg.

Ontwikkelingen in de zorg
Er ontstaan steeds meer nieuwe inzichten en mogelijkheden op het gebied van diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. Daarnaast is sprake van concentratie ervan binnen een groep geselecteerde ziekenhuizen. Binnen de Nederlandse Vereniging van Urologen wordt door urologen, radiologen en oncologen gewerkt aan de herziening van bestaande behandelrichtlijnen. Ook patiëntenorganisaties worden daarbij betrokken. Artsen dienen bij de behandeling van prostaatkanker de richtlijnen te volgen.

Wie zoeken wij?
De kwaliteitsgroep komt graag in contact met belangstellenden voor het aandachtsgebied ‘medische richtlijnen’, bij voorkeur een (ex-)prostaatkankerpatiënt. Iemand die zich vanuit patiëntenperspectief, als vrijwilliger, wil en kan inzetten voor de ontwikkeling en herziening van die richtlijnen. Iemand met bij voorkeur een medische achtergrond en communicatief sterk. Meer details vind je hieronder.

Interesse?
Als deze functie, op vrijwillige basis, je aanspreekt, stuur dan een korte motivatie met CV naar Harry Boogh, bestuurslid Vrijwilligerszaken, harry.boogh@prostaatkankerstichting.nl.

Details over de vacature en richtlijnen

Doel van de richtlijnen:
Medische richtlijnen geven expliciete aanbevelingen voor optimale zorg. Het primaire doel van richtlijnen is het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Zorg dient te worden geboden naar de actuele stand van de wetenschap en praktijk. Richtlijnen worden geactualiseerd/herzien op basis van nieuwe wetenschappelijke kennis en inzichten. Bij de ontwikkeling en herziening van richtlijnen wordt de Prostaatkankerstichting o.a. door de beroepsvereniging gevraagd om te participeren in de werkgroep.

Wat ga je doen:

• Je vormt samen met enkele leden van de kwaliteitsgroep de werkgroep ‘Richtlijnen’ en stemt onderling de werkzaamheden af.
  • Je volgt de ontwikkelingen ten aanzien van de richtlijnen voor prostaatkankerzorg.
  • Je participeert, indien gevraagd, in een NVU-werkgroep richtlijnen en leest en becommentarieert bijbehorende documenten vanuit patiëntperspectief.
  • Eén keer per maand vergader je met de kwaliteitsgroep van de Prostaatkankerstichting, om ontwikkelingen uit te wisselen.

Wat zoeken wij:

• (ex-)prostaatkankerpatiënt en teamplayer
  • HBO+/WO werk-denkniveau
  • Bij voorkeur een medische achtergrond
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden
  • Een initiatiefnemer
  • Engelse leesvaardigheid
  • Digitaal kunnen werken met de computer

Tijdsinvestering:

• Tijdsinvestering ca. 10 uur per maand
  • In de gelegenheid zijn om één keer per maand op maandag in Utrecht te vergaderen met de gehele kwaliteitsgroep

Wat bieden wij (o.a.):

• De gelegenheid om vanuit je ervaringsdeskundigheid en competenties bij te dragen aan verbetering van de kwaliteit van prostaatkankerzorg
  • Een dynamisch team van betrokken ervaringsdeskundige vrijwilligers
  • Een jaarlijkse Vrijwilligersdag met gevarieerd programma van informatie en ontmoeting
  • Een onkostenvergoeding in de vorm van reis- , telefoon- en printkostenvergoeding.