steun tijdens én na kanker

Boosheid, verdriet, wanhoop en andere heftige emoties: het zijn normale reacties op een levensbedreigende ziekte als kanker. Veel mensen komen op eigen kracht door de moeilijke periode heen. Maar het is ook mogelijk hulp te zoeken bij een centrum voor psychologische hulp bij kanker. Wie niet direct behoefte heeft aan professionele hulp, kan terecht bij organisaties die verschillende vormen van zorg en nazorg bieden.

Centra voor psychologische hulp bij kanker

Verspreid over het land zijn er regionale centra die therapie en training bieden speciaal voor mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Ook zijn er enkele landelijke instellingen voor hulp en steun bij en na kanker. De centra voor psychologische hulp bij kanker zijn aangesloten bij IPSO (Instellingen voor Psychosociale Oncologie). IPSO staat garant voor de kwaliteit van de begeleiding.

Centra voor psychologische hulp vind je onder organisaties

FRANKRIJK:

Stichting Les Vaux
Behandelcentrum voor mensen met kanker in Frankrijk
drs. E. de Bruin, psycholoog
Postbus 114
1390 AC Abcoude
0294 284 482
www.lesvaux.nl

LANDELIJK:

PsyQ > somatiek en psyche
De afdeling ‘Somatiek en Psyche’ van de landelijke GGZ-instelling PsyQ behandelt en begeleidt volwassenen die psychische klachten hebben vanwege lichamelijke aandoeningen. Voor mensen met kanker is er het revalidatieprogramma Herstel & Balans en de groepsbehandelingen ‘Op Verhaal Komen na kanker’, Leren Leven met kanker, Als je partner kanker heeft, Vermoeidheid na kanker. Het aanbod is nog regionaal.

Care for Cancer
Senior oncologieverpleegkundigen bieden binnen de Stichting Care for Cancer begeleiding tijdens de behandelingen en daarna. De consulten van Care for Cancer worden door alle grote zorgverzekeraars vergoed.

Acuut maatschappelijk werk
Bij sommige afdelingen van het acuut maatschappelijk werk zijn maatschappelijk werkers speciaal opgeleid om mensen met kanker psychosociale zorg te verlenen. Verder zijn er vrijgevestigde psychologen die zich gespecialiseerd hebben in levensbedreigende ziekten.

Kankerpatiëntenorganisaties
De kankerpatiëntenorganisaties bieden praktische en emotionele steun aan mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Vrijwilligers bieden contact (digitaal, telefonisch en op bijeenkomsten) vanuit hun eigen ervaring met kanker. Ze kunnen vertellen hoe ze behandelingen hebben ervaren en doorstaan, hoe ze zelf een keuze hebben gemaakt voor een behandeling of hoe ze omgaan met gevolgen.
Kijk onder organisaties voor alle patiëntenorganisaties.

Inloophuizen
In inloophuizen voor mensen met kanker worden koffieochtenden, themamiddagen, creatieve workshops, een zangkoor of een sportieve activiteit georganiseerd. Een aantal inloophuizen biedt naast informeel contact en activiteiten ook psychologische hulp.
Kijk onder organisaties voor de inloophuizen.

Toekomst na kanker
Informatie over veel verschillende zorg- en nazorgmogelijkheden in Noord-Holland, Flevoland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Look Good… Feel Better
Een goed verzorgd uiterlijk draagt bij aan je zelfvertrouwen. Dit is zo als je gezond bent, maar juist ook als je er door ziekte of behandeling minder goed uitziet. Stichting Look Good… Feel Better geeft informatie, workshops en individuele consulten aan mensen met kanker over uiterlijke verzorging.

MEE
MEE is er voor mensen die door een chronische ziekte of beperking problemen ervaren waardoor zij niet volledig aan het maatschappelijk leven kunnen meedoen. De onafhankelijke instantie geeft ondersteuning op alle terreinen van het dagelijks leven, of het nu gaat om werk, inkomen, vakantie, omgang met kinderen, persoonlijke of juridische problemen. Kijk op de website voor het MEE-adres bij u in de buurt.

Prostaatkanker-gespek