Uw partner heeft prostaatkanker … en hoe gaat het met u?
Kanker heeft iemand niet alleen, prostaatkanker dus ook niet. Prostaatkanker heeft grote impact op het leven van de patiënt, maar ook op dat van de partner, de eventuele kinderen en de omgeving. Net als bij veel andere ziekten gaat de aandacht van zorgverleners met name uit naar de patiënt. Dat is niet verwonderlijk: hij is degene die ziek is, die de behandelingen moet ondergaan. Maar hoe gaat het met u als partner?
Lotgenotentelefoon voor naasten
Via de 0800-telefoonlijn (0800 – 99 92 222) kunt u op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00-12.30 uur en op dinsdag en donderdag van 19.00-21.00 uur informatie en ondersteuning krijgen van vrijwilligers. In dit team zitten, naast prostaatkankerpatiënten, ook partners die beschikbaar zijn voor vragen en een luisterend oor. Zij hebben ervaring met problemen waar partners tegenaan kunnen lopen.
Een oncoloog vertelt: ’Niet lang geleden liep ik door de wachtkamer in ons ziekenhuis en zag daar de partner van een van mijn patiënten zitten. Ze was meegekomen met haar man die ik behandel voor prostaatkanker. Hij was even naar het toilet. Ik vroeg haar hoe het ging. ‘Het gaat goed met mijn man. Hij slaat zich er dapper doorheen.’ Toen ik vroeg hoe het met haarzelf ging, raakte ik een gevoelige snaar. Ze had het zwaar, zwaar met alle vragen, onzekerheden, boosheid, verdriet… emoties die ze liever niet aan haar man toonde, omdat die het al moeilijk genoeg had.’ Dit korte gesprekje raakte hem, en zette mij ook aan het denken.’
Op deze pagina vindt u onze vernieuwde folder voor partners en podcasts en ervaringsverhalen van naasten.

Wilt u de folder lezen?
De zorg voor de patiënt moet optimaal zijn, maar het is meer dan goed ook aandacht te hebben voor u als partner die naast de patiënt staat. Daarom hebben wij een folder voor partners gemaakt. Hierin vindt u informatie, tips en ervaringsverhalen van partners en van zorgverleners. We hopen dat deze folder u helpt met uw zorgen, behoeften en emoties.
Download of bestel de folder via de folderpagina.
Podcastserie: ‘Seks in de spreekkamer’
Intimiteit en seksualiteit bij prostaatkanker is een lastig onderwerp. In de podcastserie ‘Seks in de spreekkamer’ bespreken uroloog Melianthe Nicolai, uroloog-seksuoloog Henk Elzevier en communicatieprofessional Carla Schenk het onderwerp openhartig met elkaar, met patiënten en met partners.

Informatie en steun voor naasten
Kanker.nl
Als een dierbare de diagnose kanker krijgt, heeft dat ook invloed op uw leven. U kunt allerlei gevoelens en emoties hebben. Ook verandert er vaak het een en ander, bijvoorbeeld op praktisch of financieel gebied. Wat kunt u doen en wie kan u helpen?
IPSO centra voor leven met en na kanker
Bij de 81 IPSO centra kunnen mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben terecht voor een goed gesprek, ontspanning (van schilderen tot yoga) of begeleiding. Dit zijn (ex)patiënten, naasten en nabestaanden.