Skip to content

Vraag vaker hoe het gaat met je prostaat

Prostaatkanker is een sluipmoordenaar

Prostaatkanker kan al voorkomen bij mannen vanaf vijftig jaar. Er op tijd bij zijn kan je leven redden. Vraag daarom vaker hoe het gaat met je prostaat.

Als je prostaatkanker hebt, merk je daar in het begin meestal niets van. Je krijgt geen klachten en je voelt je niet ziek. Zodra je er wel wat van merkt, is het vaak al te laat: de ziekte is dan veel minder goed te behandelen, heeft een flinke impact op de kwaliteit van leven, en heeft helaas regelmatig een dodelijke afloop.

Daarom is het belangrijk dat je je als man van vijftig jaar of ouder laat informeren over de verhoogde risico’s op prostaatkanker. Ook kun je de huisarts vragen naar de voor- en nadelen van een onderzoek naar prostaatkanker. Deze informatie helpt je om de beslissing te nemen of je het onderzoek wil laten doen.

Ook is het belangrijk dat je opkomt voor wat jij belangrijk vindt. Geef het aan als je het idee dat je vraag niet serieus genoeg genomen wordt. Verdiep je ook in het ziekenhuis als je wordt verwezen voor vervolgonderzoek of behandeling: is dat inderdaad de beste plek voor jouw onderzoek of behandeling? Heb je daar vragen over, dan kun je contact opnemen met de Prostaatkankerstichting.

Ervaringen in beeld

Nik, Peter en Auko vertellen in deze video’s hun verhaal. Hoe ontdekten zij dat ze prostaatkanker hebben? En welke tips geven ze andere mannen mee? Belangrijk: ze spreken alle drie op persoonlijke titel en verwoorden niet noodzakelijk het standpunt van de Prostaatkankerstichting.

Nik (was 54 bij diagnose): “Kerngezond, nooit ergens last van, en dan hoor je ineens: ‘je hebt prostaatkanker”

Peter (was 54 bij diagnose): “Houd de regie, zodat de behandeling wordt gekozen die bij jou past”

Auko (was 64 bij diagnose): “Elke man is eigenlijk deel van een risicogroep”

PSA-meting

Een veelgehoorde term bij het vaststellen van prostaatkanker is ‘PSA’. Dit is een afkorting van ‘prostaatspecifiek antigeen’, een eiwit dat bij elke man in het bloed zit. Een PSA-waarde onder de 3 is normaal. Een hogere waarde kan wijzen op prostaatkanker, maar dat hoeft niet; de oorzaak kan ook de leeftijd zijn, een goedaardige afwijking aan de prostaat of een infectie. Ga in gesprek met je huisarts over het belang van een PSA-meting in jouw situatie. De Keuze­hulp van Thuisarts.nl geeft meer inzicht in de voor- en nadelen van deze meting.

Steun de Prostaat­kanker­stichting

De Prostaatkankerstichting is de patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker en hun naasten. We bieden lotgenotencontact en geven voorlichting. We zetten ons in voor de beste kwaliteit van zorg en leven voor deze mannen en we steunen wetenschappelijk onderzoek.

Onze activiteiten zijn mede mogelijk dankzij onze donateurs. Wil je ons steunen? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

De video interviews zijn mede tot stand gekomen met onafhankelijke financiële steun van Bayer B.V. en Janssen. Zij hebben op geen enkele wijze invloed gehad op de inhoud ervan. 

Back To Top