skip to Main Content

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is kanker van de prostaat. Een ander woord voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom. Prostaatkanker ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert het prostaatweefsel. Een arts kan deze verandering soms voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat.

Prostaatkanker bij oudere mannen

Prostaatkanker is vooral een ziekte van oudere mannen, maar kan ook op jongere leeftijd (vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar) voorkomen.

Vooral bij zeer oude mannen komt prostaatkanker vaak voor. Meestal wordt het bij hen nooit ontdekt. Prostaatkanker groeit vaak langzaam. Daardoor krijgen de meeste oude mannen er geen last van. Soms wordt prostaatkanker bij toeval gevonden, bijvoorbeeld tijdens een medische keuring.

Veranderingen aan de prostaat

Bij de meeste mannen wordt de prostaat na hun 30e langzaam groter. Waarschijnlijk komt dit door de langdurige werking van mannelijke geslachtshormonen op het prostaatweefsel. Soms leidt dit tot afwijkingen van de prostaat. Deze afwijkingen kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn:

  • Een voorbeeld van een goedaardige afwijking is een abnormale prostaatvergroting. Een ander woord hiervoor is hyperplasie: het bindweefsel, spierweefsel en de klierbuisjes nemen toe.
  • Prostaatkanker is een kwaadaardige afwijking.

Soms kunnen een prostaatvergroting en prostaatkanker tegelijk voorkomen. Maar een vergrote prostaat betekent niet automatisch dat u ook prostaatkanker hebt of krijgt.

Prostaat

De prostaat ligt rondom de urinebuis en heeft de vorm en de grootte van een kastanje. De prostaat zit onder de blaas en voor de endeldarm. De prostaat is een klier. Een klier is een orgaan dat vocht produceert en afscheidt. De prostaat bestaat uit klierbuisjes met daaromheen spierweefsel en bindweefsel. De klierbuisjes maken het prostaatvocht. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht naar buiten via de plasbuis.

De prostaat staat onder invloed van hormonen die in andere organen worden aangemaakt. Dat gebeurt voor een groot deel in de zaadballen en voor een klein deel in de bijnieren. Deze hormonen regelen de groei van de prostaat en het maken van prostaatvocht.

Wilt u meer informatie? Download een van onze folders. Of wilt u het graag op papier hebben? Dat kan ook!

prostaatkanker-wat-nu

Virtueel Centrum Prostaatkanker, Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) Patiëntenwebsite van de NVU over prostaatkanker.

Wat is kanker? Bekijk ook de uitgebreide informatie over wat kanker is op kanker.nl.

Back To Top
X