Ga naar hoofdinhoud

Na een wetenschapsstage bij Andros Clinics raakte geneeskunde student Matthijs Duijn geïntrigeerd door de vraag: ‘Welke active surveillance patiënt heeft te zijner tijd een actieve behandeling nodig? Zijn er voorspellende waarden?’ Daarom heeft hij zijn wetenschapsstage verlengd met een aanvullend wetenschappelijk onderzoek bij Andros onder leiding van uroloog Theo de Reijke. Hij vertelt over de opzet van zijn onderzoek.

Mannen met de diagnose prostaatkanker met een laag risico of gunstige intermediair risico kunnen kiezen voor active surveillance. Bij active surveillance worden ze goed onder controle gehouden en wordt een actieve behandeling zoals operatie of bestraling, zo lang als verantwoord uitgesteld om zo ook mogelijke negatieve bijwerkingen van deze in opzet genezende behandeling zo lang mogelijk uit te kunnen stellen.

Is er een relatie tussen kenmerken en het verloop van de active surveillance?
Op basis van eerdere studies veronderstellen we dat er bij mannen met een laag risico of gunstig intermediair risico prostaatkanker die een active surveillance programma volgen, mogelijk een verband is tussen klinische en/of demografische kenmerken. Als we deze kenmerken kunnen achterhalen zouden we al in een vroeg stadium het risico op progressie van de kanker kunnen vaststellen en wanneer een actieve behandeling nodig zal zijn.

Lees verder op Andros.nl >>

Back To Top